Wednesday, January 25, 2012

Kek Comel Dalam Balang Kaca Yang Menggoda



Assalamualaikum semuaaa !!!!


siapa kat sini suka makan kek? angkat tangan cepat cepat !! waahhh ramai rupanya pemakan kek .. haha dalam banyak-banyak kek lah kan , kek apa yang korang suka ? kalau aku , kek pandan mak aku buat laa paling aku suka dan kek coklat .. fuhhh sedap sampai jilat jari kaki ayam .. huehue


baru-baru ni aku ternampak blogger Irine post kat wall dia gambar Red Velvet Cake dalam balang kaca. .makk aii ..bila aku tengok .. waduhhh cute gilerrr dan sumpah sangat menggoda dan memang luar biasa atau dalam bahasa jawanya 'KREATIF' gilaaa . .korang tengok berapa hiperbola pujian melampau aku kat kek tuh .. hahha kalau korang tengok pun fuhh rasa macam ba alif ta kaf kejap . .muahahha *oke aku lah tuh*

then dengan gigihnya aku cari siapa penjual Cake in Jar tersebut .. akhirnya aku jumpa jugak penjual kek comel dan kreatif tersebut . . LAURA & DADDY'S MACARONS . .apa lagi terus like page dia dan usha gambar-gambar kek dia .. ya ampunnnn . . .macam makanan dalam kayangan .. T__T


dan dan pulak aku berangan nak buat hantaran tunang/nikah dengan kek tu atau nak buat Door gift kan. .berapa punya kuat laah penangan kek tu kat jiwa aku sekarang cuba korang bayangkan .. hahaha


oke nak tengok kek comel yang buat aku angau dari maghrib sampai pukul 12 pagi lebih ni ???










TADAAAA !!!!






tak cukup angau lagi ? bawah ni ada lagi gambar yang buat aku angau ..









ohhh Red Velvet Cake and Macaron on top !!!!!





tempting kan ?? T____T






bukan kek saja tapi Pavlova pun ada !! onomnomnom







antara produk-produk Laura & Daddy's Macarons ni ialah :

Macarons
Decorative Cookies
Mini Cakes
Birthday Cakes
Party Favors
Wedding Favors/Door gifts
dan banyaakkk lagi ..


dah macam promoter kedai tu pulak .. haha actually aku nak perkenalkan kek yang sangat unik ni kepada korang dan boleh bagi idea sikit untuk sesiapa yang ingin keunikan dalam majlis dia nanti . .siapa tahu kan? heheeee




kalau nak tahu lebih lanjut jangan lupa LIKE page LAURA & DADDY'S MACARONS kat Facebook tau . .dan visit blog LAURA & DADDY'S MACARONS .. pasti besttttt ^__^



happy blogging guys !!



p/s : segala pujian hanya bagi Allah . . .

Friday, January 20, 2012

Photoshop Tutorial - Vintage Effect




Assalamualaikum . .


gigih meng'update walaupun perut serupa ombak musim tengkujuh akibat penangan dari Mamee Tom Yam yang umppphhh !!!

kali ni aku nak share Photoshop Tutorial yang menarik untuk korang semua. . nak tahu apa ??


Effect Vintage laah sayang . .

kat tajuk pun dah bagitau da . .hehe


ok mengikut pembacaan aku sebelum ni . .Effect Vintage berasal dari kamera LOMO dan kamera ni dihasilkan di Rusia beberapa puluh tahun lalu. Info yang sangat menarik , produk kamera ni mengalami masalah pembuatan bahagian lens die . .so terhasil lah gambar yang warna nya memang lari dari warna aslinya . .dan akhirnya kamera ni jadi terkenal sebab effect vintage dan keunikan gambarnya . .


korang boleh gunakan Photoshop Cs3 atau apa-apa latest version punye . .tapi aku guna photoshop Cs5 punye . .

ok jangan lupa open gambar yang korang suka . .



gambar terkecik pulak . .







Step 1 : buat dua layer ( klik dua kali kat nombor 1 tu)

Step 2 : klik LAYER 1 tukarkan kepada warna macam hijau kekuningan sikit tu . .dan klik LAYER 2 tukarkan kepada warna biru gelap. .cara ubah warna tu boleh guna Brush Tool (B) (dengan sapukan layer) atau Paint Bucket Tool (G) .. pilih warna kat bahagian bawah ni ..




Step 3 : Klik LAYER 1 dan Ubah BLEND-MODE (3) jadi MULTIPLY dengan OPACITY (4) sebanyak 75% (boleh adjust ikut suka korang) dan klik LAYER 2 diubah mejadi EXCLUSION dengan OPACITY 100%(boleh adjust ikut selera korang)

Step 4 : Satukan layer diatas dengan menekan CTRL+SHIFT+E





dan hasilnyaaaaa . . .





sebelum :'P



selepas ^_^


apa macam ? cantik tak ? hoho bagi aku yang berjiwa seni ni memang sangat cantik effect dia .. hope korang faham dengan tutorial yang tak seberapa dari aku ni .. kalau tak faham boleh tanya kat ruang komen ye . . jangan lupa klik LIKE & follow aku yaa ^__^


Wednesday, January 18, 2012

Mari Memborong Buku Dengan Baucar Buku 1Malaysia




Assalamualaikum . .

akhirnya berjaya juga aku meng'update blog . .Alhamdulillah .. syukurrrrr . .sepanjang bulan Januari ni terlampau banyak assignment, presentation, test , aktiviti kelab lagi .. hadoiii ada satu hari tu aku rasa aku lah orang yang paling penat didunia dan aku rasa aku lah manusia yang terajin di dunia .. buweekkkk :'P al-maklumlah kerja banyak luar dari kebiasaan . . ahakhakhak


dah dah cukup , taknak mengarut lagi . .


baru-baru ni ramai student yang layak dapat bantuan Baucar Buku 1 Malaysia . .baucar ni untuk student-student IPTA/S dan pelajar tingkatan 6 . .so aku pun tak terkecuali untuk dapatkan bantuan buku ni .. hmm memandangkan aku dah pertengahan semester dan berapa minggu je lagi nak angkat kaki dari UniSZA ni .. so baucar buku ni aku habiskan dengan buku-buku ilmiah jelaah . .kebetulan masa aku ambil baucar ni ada karnival jualan buku kat Cafe asrama aku dan yang bestnya boleh guna baucar buku ni . .






so apalagi , aku borong dalam 7 buah buku yang semuanya besttttt bestttt belaka . .walaupun aku ni takdelah suka sangat baca buku kecuali buku kuliah je kan *ececece* tapi kali ni buku-buku yang aku beli ni berjaya menambat hati aku untuk jadi ulat bulu . . err . .ok aku malas nak picit butang 'backspace' . . ulat buku ye bukan ulat bulu :P


jom kita tengok buku-buku yang bertuah pada minggu ini . .jeng jeng jeng




kata penjual buku kat yang jual buku ni . .buku-buku Chef Wan ni semua mahal-mahal . .ada lah dalam RM2-3 ratus, selalunya mak mak datin yang beli . .dan buku ni satu-satunya buku Chef Wan yang agak murah harganya dalam RM79 . .kecik je dan ada duaratuempatpuluhlima jenis resepi ..so memandangkan aku ni agak suka memasak dan rasa nak feeling-feeling jadi datin . .buku ni aku rembat satu . . okeyh aku rasa puas sangat dapat beli buku ni ^___^




yeeehaaa !! one of the books yang aku sangat-sangat suka. . selain cover dia yang feminin gitu dan isi dia sangat mantap . .sesuai sangat laah untuk para wanita di luar sana yang tercari-cari buku fiqh wanita . .serius lengkap dan yang bestnya ada banyak ilustrasi . .memang aku nak sangat buku ni sebelum ni, akhirnya dapat jugak tau . .orang kata don't judge a book by its cover .. err .. sekarang buku ni cover die cantik isi die pun mantap . .acane tuh ???



haa ni lagi satu buku dari Ustazah SNBM yang aku beli . .buku ni aku nak bagi mak atau ayah aku kat rumah . .haa sesuai sangat lah untuk parent aku ..harganya dalam RM19.90 .. kire RM20 lah senang . .






sekarang aku rasa aku lah manusia paling bertuah sebab dapat beli buku ni .. kalau tanya aku berapa bintang aku nak bagi kat buku ni .. INFINITI bintang okeyh ! bukan sebab penulis nye handsome atau perkataan VAVI di depan muka buku tu .. tapi sebab aku tak pernah tengok buku bertajuk nih dan mahalnya ilmu yang ada dalam buku tu . .lecturer aku dulu selalu cakap pasal ubat yang ada kandungan Vavi . .tapi sekarang ilmu mengnai ni dah ada dalam genggaman aku . .harganya tak mahal cuma RM39.90 . .kira RM40 jelaa .. kan .



tadaaaa .. mesti korang jealous tengok aku ada buku ni kan ? heyy tak cemburu keee ? jealous lah weyh sebab dengan buku ni korang boleh buat duit hanya dari rumah . .di ulangi hanya dari rumah !! menarik kan ? ada banyak idea-idea bisnes dalam buku nih . .semuanya tip top lah !!



last but not least . .buku yang dibelikan oleh my love untuk aku . .aku teramatlah suka okeyh . .die tau sangat aku ni suka mengodek-godek photoshop . .so dia belikan aku satu buku ni guna baucar die . .thank you love :)






sekarang kat tangan aku cuma tinggal RM50 je . .masih tak tau nak beli buku apa lagi . .ala, lagipun tarikh tamat dia lambat lagi kan . .heeee




ihsan google :'P





ok ni lah dia buku yang my love aku nak sangat-sangatttt tu . .puas kitaorang cari, hari ketiga karnival baru dapat . .kata penjual buku-buku kat situ buku ni memang laris dan cepat habis stok . .happy betol dia dapat buku ni . .aku dah ada satu kat rumah tapi taknak lah bagi kat dia sebab family aku punya .. haha beria-ia sangat dia nak dapatkan buku ni sebab lengkap dan cantik . .yelahh, penuhkan ilmu didada mu ye sayang , tak lama lagi nak jadi imam . .hehe :')


ohh ya , jangan lupa doakan kesihatan Ustaz Ismail Kamus ni yaa. .ketepikan hal politik tapi ambil lah mutiara ilmu yang beliau selalu lontarkan pada semua .. hmm Ustaz ni pun kawan arwah atok aku . .doa-doakan yaa :)





kalau tanya aku baca tak semua buku yang dibeli tu ?? aku jawab tak . .hehehe sabo sabo sabor . .aku tengah test dan assignment, bila ada masa terluang nanti aku baca buku-buku ni .. insyaAllah aku akan kongsi segala ilmu pada semua :)



happy blogging guys !

Sunday, January 1, 2012

Myravea : Segmen Warna Pilihan Untuk Blogku









hoyeah hoyeah !! our princes Dinky Wink Myravea buat segmen laahh. . *kenyit sebelah mata . .
ok ni segmen kedua yang aku join . . yippi !!


Cik Myravea kite ni tanya apa warna pilihan blog korang dan nyatakanlah sebab kenapa . .



Jawapan aku??

ok. .hmmm .. hmm . .ok...hmmm..ok ..hmm...ok...hmmm




ehh . .berapa banyak ok hmm , ok hmm lah kan .. macam tak sure warna apa pulak .. haha

of course SOFT PINK dan BABY BLUE !!



yela . .sebab apa ?



sebab colours ni membuatkan aku rasa macam




dan nampak





hehe . .lagipun aku suka kombinasi warna PINK + BABY BLUE
sesuai dengan jiwa aku :D


kalau rasa nak join juga picit SINI atau klik pada header Myravea di atas ye :)))