Friday, December 31, 2010

SCREEN SHOT @ PRINT SCREEN

ok sprti yg dijnjikan ...aq na ajr cmne wt screen shot @ print screen...pernah tgk petikan gambar ni kt dlm FB or mana2 website or blog ?



alamak terkecik plak gambo dye...

or korg pernah tgk yg ini ???





sorry la klu gambo ni terkecik ckit...tp ap2pn korg boleh teka kan ap yg aq na smpaikn nih? bukan aku tnya korg prnah x tgk website ni ke ape..tp petikan gamba spesis mcm ni??? mst korg terfkir cmne dorg wt..tgkap guna Weblink ke or camera phone ke??



okeyh..ni la nmanya SCREEN SHOT @ PRINT SCREEN @ SCREEN CAPTURE..kdg2 benda ni memudahkn kita utk menyampaikan sstu kpd org lain dgn apa yg kita lihat tanpa sbarang penjelasan 'explanation'...hnya tayang je gamba ni sng cite...ok dlm Windows , ada satu cara macam mana u all na wt screen shot ni..kalau u all yg guna Apple tu mnta maaf la ea..sy ni guna laptop besa je..hehehe :D


first : korg gi kat site or screen mana yg korg na wat screen shot ni...x kesah la kat website k or kat mana2 jelah...kat dekstop ke..wat je....contoh korg na screen shot kat dekstop..(korg..klu bahasa komputer aq salah aq mnta maaf ek..aq terangkn stakat yg aq mampu lgpn kat U aq bkn major computer pon..hehe )




contoh screen shot skli lg yg aq wt....


korg na capture keselurahan screen...so skrg korg tekan butang kat keyboard PrtScn ....
ok perlu diingat kan..x smua keyboard pnya button dye sama tau !! ingt tu...kdg button PrtScn ni ada yg PRTSC atau PRTSCN...ok faham setakat ni ??

*okeyh..perlu diingatkan juga kdg2 ada keyboard yg perlu tekan key dye dgn butang combination FN + INSERT... tekan butang dgn serentak...
*ada jua yg keyboard dye mnggunakan combination key...CTRL + PRT SC ..okeyh faham setakat ni?

hah ? korg x jumpa key PRT SC ni?? okeyh..perhatikan bebaik keyboard msing2...selalunya butang PRT SC ni terletak kat hujung atas sebelah kanan...insyaAllah..cari pakai mata akn jumpa..klu cari pakai hidung smpai kiamat pon xkn jmpa....mlainkan korg ada deria bau yg hebat la...ahahaha


okeyh da jumpa da ? klu u all rasa na e-mail,edit or print ke,korg kena gi kat program PAINT dlu keyh...ataupun korg gi la kat apa2 software editing picture @ image ...

ok lepas tuh korg da open PAINT tu,korg akan jumpa blank page..cari perkataan PASTE n paste kan kt blank page tuh...so screen yg korg da capture akn kluar kat blank page tuh...

*sstgh keyboard klu na paste dorg kena tekan butang kat keyboard dgn butang combination CTRL + V

lps tu simpan sbg JPEG ....boleh pilih dlm file bntuk mcm mana korg na simpan.. :)


sekian...:)



P/S : kadang ap yg aku ajr dorg xleh dpt wt..so cek balik 'manual instruction' yg disertakan skli dgn laptop @ compter korg...xpun open paint program search word 'print screen' kat HELP..nt dye tnjuk ajr.. if klu korg xfaham..tglkan komen or mesej kat chatbox sblah ea ?

COMING SOON : x pasti lg..hehehe :D

Thursday, December 30, 2010

what ????? laptop akuh HANG !!!







OMG !! laptop hang...adoiyai..tgh syok2 chatting ttbe lak hang...geram betol !!
waduh2 bapak2 ibuk2...usah dipkirin lagi dong...sy akan ajar gimana mao selesaikan masalah ni okeyh.... cakap bahasa indon berterabur..

okeyh...u all pernah x mngalami stuasi dmna sdap2 korg tgh main game,typing wt assignment...ttbe korg na tekan apa2 button pon xbleh....cursor korg lngsung x move....
itu nama nya lptop korg tu da exhausted faham x??? entah btol ntah xdk...hahaha

okeyh...ap yg aq tau mngenai HANG ni mngikut bahasa2 pasar kawan2 akuh..hang ni mksud nya lptop korg 'jamn' eja jamn btol k xdk nih or lptop korg ttbe tersekat lah ..xbleh wt ap2 pn...sng crta aq ringkaskan sbg korg nye COMPUTER NOT RESPONDING...faham x bahasa jawa aq nih ?

akuh tau..msti korg trus turn off lptop korg kn ? hahaha or else korg trus cabut plug n tggu jap smbil mkn cekodok lps tu turn on blik..btol x ???HAHAHA okeyh2..meh cni sifu nak ajar cket cara na kendalikan lptop korg dgn baik keyh....

sbnrnya ni yayang akuh yg ajar..syg sgt kt dye..dy ni teror bab2 komputer nih...aq plak mmg suke giler bab2 komputer cz ayh akuh pon kerja asyk bhgn jurutera je...so kemana tumpahnya kuah kalau x ke nasik...ooopsss...merapu plak la aq kat cni...okeyh2..meh cni akuh na ajr....

first..buang taik mata kat mata korg tuh...HAHAHA sekeleh !!
korg perhatikan betol2 keyboard korg msing2 keyh...

ok laptop korg hang ap perlu wat ?
korg tekan serentak CTRL > ALT > DELETE
button dlete tuh ada kat hujung ats belah kanan keyboard korg lah kowt...bedasarkn lptop akuh cmtu la...xpon korg cri sndri button2 tu...

lps tu lps korg tekan smua scara serentak akan kluar screen n korg kena cari perkataan START TASK MANAGER...n klik kat situh...

lps tuh..korg pilih la kat mana yg program yg korg bukak tu dye tulis NOT RESPONDING...

contoh : typing assgnment dlm microsoft word...ttbe hang plak..tekan button kt keyboard korg tuh n follow step yg akuh ajr cm kt ats...n then pilih microsft word cz ituh kn yg hang..so lps tuh klik kat situh n then korg klik END TASK....

so lps tuh komputer korg jd normal balik....insyaAllah...mudah2an dprmudahkan urusan korg na wt assgmnt n selamatkan lptop korg dr dijual kt low yatt....INSYA ALLAH MUJARAB.....



SALAM ALAIK !! :)



p/s : if korg xfaham..korg tgalkn msg kat chatbox kat side bar ni ea....syg korg smua..thanks cz singgah blog aq yg entah ap2 nih :)

coming soon : aq na ajar cara screen shot or nama saintifik dia print screen :)

Wednesday, December 29, 2010

at-Tension !!!! :D

well...
skrg ni lah subjek2 yg akan akuh amek sem 4 hadapan...





♥♥♥♥

Business communications| 3 jam kredit

Etika perniagaan Islam | 3 jam kredit

Sales Management | 3 jam kredit also

Business statistics | 3 jam kredit

Consumer Behavior | 3 jam kredit

Tajwid Al-Quran| Audit
........................................................
MUET.....insyaAllah...


TOTAL : 15 Jam Kredit.....

Target for next sem & after : 3.50 above...
last sem : 3.3++ HAHAHA secret

♥♥♥♥♥



so,u all yg xtau lg kat mna akuh blja...so currntly akuh stdy at Universiti Sultan Zainal Abidin....(UniSZA)...dhulu zaman mak ayh u all dlu dikenali sbg KUSZA @ Kolej Islam Sultan Zainal Abidin...lepas tuh change nama lg ...jd UDM short form for Universiti Darul Iman Malaysia...then bru la tukar lg jd UniSZA...kampus akuh dekat sgt dgn UMT (Universiti Malaysia Terengganu ) ..so u all bleh agak la tmpat akuh blja at mana ann...so,akuh salah seorg yg bertuah cz dpt mlanjutkn di IPTA ...hmm...' U ' yg byk tgalan sejarah also hebat pd zaman dolu2...hahaha akuh amek business ( akuh xnak cerita akuh major course ape..)
so akuh sgt happy dpt melanjutkan pelajarn dlm course yg akuh amek skrg....hahahaha

so...
akuh akan jd terbaik sem dpn !!!! wooHHHooo00!!!!