Thursday, September 29, 2011

Jom tambah follower











Salam readers !!


yuhuuuu . . .teruja join segmen 'JOM TAMBAH FOLLOWER' . . mana taknya . . ni first time aku join segmen-segmen macam ni . .sebelum ni aku tak pernah join mana-mana segmen or contest pun . . so rase teruja nya sampai ke planet Zuhal . . apa-apa pun u'olls meh join segmen 'JOM TAMBAH FOLLOWER' **sila sebut ikut nada Mari mengaji bersama Ustaz Zamri . . kikiki :'P


Tarikh Tutup Jumaat ni 30/09/11 , pukul 3 petang . . weeeeeeee ^_____^





p/s : rugi tak join :)

Tuesday, September 20, 2011

Tuesday, September 6, 2011

Tutorial melukis Doodle [ Photoshop CS5 ]



Assalamualaikum semuaa . .

tengah buat apa tu ?? haa . .hari ni aku nak ajar korang camne lukis doodle . . actually aku bukanlah expert sangat dalam photoshop ni . . baru merangkak - rangkak lagi dalam lukisan doodle and dlm penggunaan photoshop ni . . oleh sebab ada yang bertanya macam mana aku buat doodle . so aku share kan lah ilmu yang tak seberapa ni pada korang semua . . hehe sharing is kongsi kan ?? :D
(maaf kondisi gambar sangat la kecil . . sorry )



ok first korang mesti and WAJIB ada software PHOTOSHOP CS5 tau . . kalau tak, camne nak buat kan . . ok kalau yang takde tu meh download kat sini . . :)





ok langkah pertama :

1. Buat satu ruang kerja yang baru
kotak hijau : korang boleh adjust sendiri nak saiz berapa :)
kotak purple : pilih background contents samaada WHITE atau
TRANSPARENT




2. Kotak Kuning
Pilih PEN TOOL ..make sure PEN TOOL yee . . kalau nak tau pen tool atau tak . . 'right click' kat kotak kuning gambar cam pen tu dan pilih PEN TOOL . . faham ?




A & B dilabelkan utk memudahkan kefahaman anda semua . .(abaikan perkataan menegak tu )



3. Klik kat point A . . [ ingat ! jangan tarik ke point B, klik je kat point A ] . Kemudian , klik pulak pada point B . . faham ?










4. ok langkah seterusnya . . right click pada PEN TOOL cam kat atas gambar tuh dan pilih ADD ANCHOR POINT TOOL . . ni kita nak lukis garisan bengkang - bengkok atau apa apa jelah . . sesuai untuk lukis mulut , kening dan sewaktu dengannya . .


ok selepas pilih ADD ANCHOR POINT tu tadi . . CLICK pada point C . . camne kawan kawan ? jadi tak ?? ok bile dah jadik , jom kite ke langkah seterusnya . .



5. sudah klik pada point C ? ok jom kite main tarik- tarik pada point C yang dalam kotak merah tu . . [tetibe teringat teh tarik mamak kedai Dollah . . grrrr]




6. sudah ? ok nampak tak garisan keluar kat bawah lengkungan antara point D dan E tersebut ? dua point ni boleh ditarik-tarik sama ada ke atas atau ikut suke kamu lah . . ehehehe :'D macam gambar kat bawah ni haa . .

7. sekarang kite nak buat STROKE pada doodle . . pilih warna stroke mengikut citarasa anda dengan klik pada foreground colour [kotak kuning]. . lepas tu klik OK . . cam kat bawah gambar ni . . faham ?






lepas tu , klik BRUSH TOOL pulak macam kat dalam kotak hijau bawah ni. .









akan keluar seperti ini . .







kat kotak biru tu ada nombor 7 kan ? klik BUTANG antara nombor 7 dan gambar brush tool tu . . pilih saiz brush anda . . jangan terlalu kecik dan besar sangat tau . .



8. Sudah faham ? klik pada PEN TOOL semula . . pada kertas lukisan anda , RIGHT CLICK dan pilih STROKE PATH seterusnya pilih BRUSH cam kat bawah gambar ini . . dapat ?











kemudian jadi cam kat bawah ini . . dan jangan lupa , bile sudah selesai lukisan anda . . jangan lupa RIGHT CLICK pada garisan atau nama lain die 'PATH' dan pilih DELETE PATH . .



so die jadik macam kat bawah ni . .





nampak tak perbezaan garisan die sebelum dan selepas ? kalau tak nampak , ketuk kepala anda sendiri . . hikhikhik :'P






so ini lah contoh lukisan yang aku pernah buat . . tak lah cantik sangat . . biasa biasa je . . al-maklum lah baru belajar lagik . . korang jangan pernah berputus asa . . tu salah satu tips die . .dan ingat , kalau takde seni pun . . kalau dah minat memang akan timbul seni atau kreativiti korang tu . . sesetangah orang ada seni and bakat tapi tak minat . . tak leh gak jalan . . betol tak ? ke aku yang salah ? hehehe lagi satu, korang kena berani untuk godek godek semua yang ada dalam photoshop ni . . selalu belajar dari kesilapan okeyh ?? jangan risau . . rosak download lagik . . hehehe








okeyh itu saja dari saya . . kalau ada masalah boleh conteng ruang komen di bawah yee . . sebarang pertanyaan di shoutbox tidak akan dilayan .. :)











p/s : kredit belog nadhirah :)
p/s/s : kalau nak warnakan doodle , guna BRUSH TOOL atau PAINT BUCKET TOOL :)

Sunday, September 4, 2011

My doodles



Assalamualaikum ..

hye korang semua . .kali ni aku nak updated pasal doodle . .korang tau doodle tu apa ? doodle ni macam lukisan yang simple tapi sangat comel okeyh . . macam gambar ni . .



erkk . . aku main pilih je dari PC aku . . actually aku amek dari FB . . credit pada pelukis doodle yang berunsur nasihat ni . .


faham ? doodle ni cam lukisan kat atas tu laa. .. ce tengok header aku kat atas tu . . tu pun doodle gak namanya . . anyway aku dah request yee nak mintak doodle dari dye . . ni blog dye . . kak Nur Shalillah's diary :)


so aku banyak belajar dari blog die . .aku guna photoshop CS5 je . .ala , godek godek je . . aku bukan lah mahir sangat photoshop ni . .seronok sangat tau bile korang da dapat lukis satu doodle and cantik pulak teeww . . hehehe

so ni lah doodle yang aku lukiskan untuk kakak sayang aku . . biasa biasa je . . baru belajar maa . . .hehe





kemudian doodle couple aku .. ngeh ngeh ngeh






apa macam ? cantik tak ? hehe


aku ada gak terbaca yang ada blogger ni marah betul doodle die kene curik . . ho'oloh . . kalau awak dah upload sebarang gambar ke dalam internet . . memang tak mustahil orang akan curi/ambil gambar awak . . kalau awak taknak gambar/doodle awak kena curik letak watermark kat gambar/doodle awak tu . . takpun jangan gedik gedik upload gambar awak teruss okeyh ???heeyyyy !! kadang kadang dorang amek dari pak cik Google je tau . . so awak tak boleh salahkan yang amek gambar awak tu . . okeyh ??



sekian . .





p/s : ada hajat nak buat tutorial lukis doodle guna Photoshop CS5 . . :)

Susah laa kalau tak faham bahasa . .



Assalamualaikum tawan tawan . .

apa khabar ?
apa macam raya tahun ni ? enjoy kee ??
baju raya kaler apa ? biskut beli ke buat ? raya ke mana ?
HAHA ni lah soalan soalan yang selalu ditanya kan time raya ? cube la tanya soalan lain . .

'pointer sem lepas dapat berapa ? '
'kucing kat rumah dah beranak ke belum ?'
'warna suar kecik kaler apa ?' HAHA



tapi soalan cepu mas yang terbaik . .


'dah besoo dah anak dara pak cik amin ni . . biler nak kawennn ?? ' soalan ni aku suka . . nyiahaha

tunggu jela . . kalau aku kawin nanti aku jemput seluruh family korang . . jangan risau sgt . . dengan bibik bibik korang sekali aku jemput taauuuu . .

adeh . panjang bebenor mukadimah entri aku . . yelaa . . cerita pasal raya sampai penghujung bulan syawal orang tak habis habis bercerita . . masuk je bulan zulkaedah baru sonyap sikit mulut . . amboiii . . raye je semangat , puasa dok pulop ? HEHE


haa . . hari tu aku beraya rumah encik sayang . . dia datang jemput aku dari Klang ke Batu Caves tau . . hebat tak die datang jauh jauh semata mata nak beraya rumah aku ? sorang pulak tu . . takpe . . gentleman la katakan ye abg ?? hehehe

so lepas die datang beraya rumah aku giliran die pulak jemput aku and adik aku beraya ke rumah die kat Klang . . kitaorang naik KTM komuter je dari batu caves ke Klang . . seronok sangat pekena mee kari mama encik sayang masak . . kari nye cukup lemak manis disukai ramai . . huehuehue
first aku rasa macam makan mee kari mak aku sendiri yang masak . . ecececce . . . ada jodoh tu . .ada jodoh tu . . hikhikhik layanan dorang cukup best . . termasuk jiran dorang yang sangat mesra and mulut becok . .hehehe

then dalam pukul 6 petang aku and adik aku dihantar family ES ke stesen KTM Klang . . penat sangat . .so after that beli tiket and menunggu tren yang entah biler nak sampai . . kat Klang macam Batu Caves jugak . . ramai india . .tapi yang tak best nye ramai INDON , BANGLA ,NEGRO pon adaaa . . .adeehhh sakittt mata aku nengok . . macam dok negara asing pulak . .

biler tren sampai . . aku kelam kabut pimpin tangan adik aku semata mata nak pilih tempat duduk 'koc wanita' kat dalam tren tu . . biler aku langkah je masuk . .giler ramai lelaki kat dalam koc ni . . ini dah melampau nih . .

aku memang sangat selesa dok kat koc wanita atau dikenali sebagai 'ladies' coach ' nih . .sebab aku nak feel 'selamat' . .yelaa , takot lah kes raba raba ni . .lepas tu aku benci betol kalau ada mamat mamat dok usha kat aku . .lagi lagi time aku tengah tido . .risau gilee laa. . kalau kat dalam koc ni aku boleh dok bersila . . hehe takde la orang lelaki usha panas kat aku . . kang aku dok bersila kata aku perempuan tu la , ni la . . ececece kes cover ayu lah konon . . huehuehue heyyy!! kaki aku penat okeyh . . dok bersila lega sikit kaki and bontot aku nih . . nyiahaha

yang annoying nye kan . . ramai lelaki kat dalam koc ni . . paling tak tahan mamat indon and couple indon dok sebelah aku and depan aku ni . .serius ramai mamat indon and ada sorang bangla kat dalam koc ni . . heeyyyy !! jangan cakap dorang tak faham perkataan simple 'ladies' coach ' atau 'wanita sepanjang masa ' ?? siap ada kaler pink pink lagi sticker terpampang besaaauuu kat dalam tren ni . . boleh diterima ke alasan dorang tak faham ayat tu ????

tapi most of them aku cakap dalam tren ni ramai orang asing . . indon , bangla and bla bla bla . .alaa. . .kadang kadang ada gak lelaki tempatan masuk dalam koc ni gak kan ?? kan ? kan ?

okeyh . .aku tak terima alasan tren ni penuh sebab aku tengok masih kurang lagi orang kat dalam tren ni . . lagi satu aku tak terima kalau dorang kata dorang tak faham apa yang terpampang kat cermin tren ni . . okla , aku suggest kan kat sini kalau nak buat sticker amaran atau pemberitahuan , aku cadangkan guna bahasa bahasa asing yang digunakan hampir semua pendatang asing kat malaysia ni . . hah baru faham sikit dorang . .








sampai sahaja KL sentral aku terjaga dari tido . . rupa rupanya ada dua orang polis halau lelaki lelaki tadi suruh kuar atau tukar seat kat bahagian bukan koc wanita . .hah ! padan muke kau . . kelam kabut lari tapi yang peliknye tau pulak dorang lari . . lari sebab apa ? sebab tau diri tu dah buat salah. . ish ish nak kata pandai tak , nak kata bodoh cam boleh jee . . ekekeke

hurmm . . polis hanya halau and tertumpu stesen stesen yang hot je . . maksud aku yang jadi tumpuan pelancong asing . . cam kat hentian KL Sentral , Kuala Lumpur , Bank Negara and Putra je. . tapi adehh . . kalau lah ada polis jaga setiap stesen kan bagus. . satu untuk tangkap penyeluk saku and satu lagi halau orang yang degil cam mamat mamat dalam koc wanita tadi ..

huh . . 1 jam setengah dari Klang ke Batu Caves . . perjalanan yang sangat sangat mengantokkan . . tambang dari sana RM 4 . . so sesape yang nak naik tren ni . .nek jelaa . . tapi kan aku ada story lawak nak share kat korang ni . .

masa dalam tren ni adik aku bisik kat telinga aku . .

'kak , ada orang kentut la dalam tren ni . . tetibe je bau telur busuk . . '
aku tergelak sopan la . . then aku cakap . .

'ha'a laa . . bau ! ekha . . ko tengok muke muke dorang. . .yang dok sekeliling kite . .sume wat muke tak tau je . .. agak nye sape lah antara dorang yang kentut ekk ? '

aku and adik aku terus gelak kuat . . SELEKEH !! haahaha











p/s : tren KTM best .. rase cam kat dalam fridge jee. . . hehehe :D