Friday, December 31, 2010

SCREEN SHOT @ PRINT SCREEN

ok sprti yg dijnjikan ...aq na ajr cmne wt screen shot @ print screen...pernah tgk petikan gambar ni kt dlm FB or mana2 website or blog ?



alamak terkecik plak gambo dye...

or korg pernah tgk yg ini ???





sorry la klu gambo ni terkecik ckit...tp ap2pn korg boleh teka kan ap yg aq na smpaikn nih? bukan aku tnya korg prnah x tgk website ni ke ape..tp petikan gamba spesis mcm ni??? mst korg terfkir cmne dorg wt..tgkap guna Weblink ke or camera phone ke??



okeyh..ni la nmanya SCREEN SHOT @ PRINT SCREEN @ SCREEN CAPTURE..kdg2 benda ni memudahkn kita utk menyampaikan sstu kpd org lain dgn apa yg kita lihat tanpa sbarang penjelasan 'explanation'...hnya tayang je gamba ni sng cite...ok dlm Windows , ada satu cara macam mana u all na wt screen shot ni..kalau u all yg guna Apple tu mnta maaf la ea..sy ni guna laptop besa je..hehehe :D


first : korg gi kat site or screen mana yg korg na wat screen shot ni...x kesah la kat website k or kat mana2 jelah...kat dekstop ke..wat je....contoh korg na screen shot kat dekstop..(korg..klu bahasa komputer aq salah aq mnta maaf ek..aq terangkn stakat yg aq mampu lgpn kat U aq bkn major computer pon..hehe )




contoh screen shot skli lg yg aq wt....


korg na capture keselurahan screen...so skrg korg tekan butang kat keyboard PrtScn ....
ok perlu diingat kan..x smua keyboard pnya button dye sama tau !! ingt tu...kdg button PrtScn ni ada yg PRTSC atau PRTSCN...ok faham setakat ni ??

*okeyh..perlu diingatkan juga kdg2 ada keyboard yg perlu tekan key dye dgn butang combination FN + INSERT... tekan butang dgn serentak...
*ada jua yg keyboard dye mnggunakan combination key...CTRL + PRT SC ..okeyh faham setakat ni?

hah ? korg x jumpa key PRT SC ni?? okeyh..perhatikan bebaik keyboard msing2...selalunya butang PRT SC ni terletak kat hujung atas sebelah kanan...insyaAllah..cari pakai mata akn jumpa..klu cari pakai hidung smpai kiamat pon xkn jmpa....mlainkan korg ada deria bau yg hebat la...ahahaha


okeyh da jumpa da ? klu u all rasa na e-mail,edit or print ke,korg kena gi kat program PAINT dlu keyh...ataupun korg gi la kat apa2 software editing picture @ image ...

ok lepas tuh korg da open PAINT tu,korg akan jumpa blank page..cari perkataan PASTE n paste kan kt blank page tuh...so screen yg korg da capture akn kluar kat blank page tuh...

*sstgh keyboard klu na paste dorg kena tekan butang kat keyboard dgn butang combination CTRL + V

lps tu simpan sbg JPEG ....boleh pilih dlm file bntuk mcm mana korg na simpan.. :)


sekian...:)



P/S : kadang ap yg aku ajr dorg xleh dpt wt..so cek balik 'manual instruction' yg disertakan skli dgn laptop @ compter korg...xpun open paint program search word 'print screen' kat HELP..nt dye tnjuk ajr.. if klu korg xfaham..tglkan komen or mesej kat chatbox sblah ea ?

COMING SOON : x pasti lg..hehehe :D

Thursday, December 30, 2010

what ????? laptop akuh HANG !!!







OMG !! laptop hang...adoiyai..tgh syok2 chatting ttbe lak hang...geram betol !!
waduh2 bapak2 ibuk2...usah dipkirin lagi dong...sy akan ajar gimana mao selesaikan masalah ni okeyh.... cakap bahasa indon berterabur..

okeyh...u all pernah x mngalami stuasi dmna sdap2 korg tgh main game,typing wt assignment...ttbe korg na tekan apa2 button pon xbleh....cursor korg lngsung x move....
itu nama nya lptop korg tu da exhausted faham x??? entah btol ntah xdk...hahaha

okeyh...ap yg aq tau mngenai HANG ni mngikut bahasa2 pasar kawan2 akuh..hang ni mksud nya lptop korg 'jamn' eja jamn btol k xdk nih or lptop korg ttbe tersekat lah ..xbleh wt ap2 pn...sng crta aq ringkaskan sbg korg nye COMPUTER NOT RESPONDING...faham x bahasa jawa aq nih ?

akuh tau..msti korg trus turn off lptop korg kn ? hahaha or else korg trus cabut plug n tggu jap smbil mkn cekodok lps tu turn on blik..btol x ???HAHAHA okeyh2..meh cni sifu nak ajar cket cara na kendalikan lptop korg dgn baik keyh....

sbnrnya ni yayang akuh yg ajar..syg sgt kt dye..dy ni teror bab2 komputer nih...aq plak mmg suke giler bab2 komputer cz ayh akuh pon kerja asyk bhgn jurutera je...so kemana tumpahnya kuah kalau x ke nasik...ooopsss...merapu plak la aq kat cni...okeyh2..meh cni akuh na ajr....

first..buang taik mata kat mata korg tuh...HAHAHA sekeleh !!
korg perhatikan betol2 keyboard korg msing2 keyh...

ok laptop korg hang ap perlu wat ?
korg tekan serentak CTRL > ALT > DELETE
button dlete tuh ada kat hujung ats belah kanan keyboard korg lah kowt...bedasarkn lptop akuh cmtu la...xpon korg cri sndri button2 tu...

lps tu lps korg tekan smua scara serentak akan kluar screen n korg kena cari perkataan START TASK MANAGER...n klik kat situh...

lps tuh..korg pilih la kat mana yg program yg korg bukak tu dye tulis NOT RESPONDING...

contoh : typing assgnment dlm microsoft word...ttbe hang plak..tekan button kt keyboard korg tuh n follow step yg akuh ajr cm kt ats...n then pilih microsft word cz ituh kn yg hang..so lps tuh klik kat situh n then korg klik END TASK....

so lps tuh komputer korg jd normal balik....insyaAllah...mudah2an dprmudahkan urusan korg na wt assgmnt n selamatkan lptop korg dr dijual kt low yatt....INSYA ALLAH MUJARAB.....



SALAM ALAIK !! :)



p/s : if korg xfaham..korg tgalkn msg kat chatbox kat side bar ni ea....syg korg smua..thanks cz singgah blog aq yg entah ap2 nih :)

coming soon : aq na ajar cara screen shot or nama saintifik dia print screen :)

Wednesday, December 29, 2010

at-Tension !!!! :D

well...
skrg ni lah subjek2 yg akan akuh amek sem 4 hadapan...





♥♥♥♥

Business communications| 3 jam kredit

Etika perniagaan Islam | 3 jam kredit

Sales Management | 3 jam kredit also

Business statistics | 3 jam kredit

Consumer Behavior | 3 jam kredit

Tajwid Al-Quran| Audit
........................................................
MUET.....insyaAllah...


TOTAL : 15 Jam Kredit.....

Target for next sem & after : 3.50 above...
last sem : 3.3++ HAHAHA secret

♥♥♥♥♥



so,u all yg xtau lg kat mna akuh blja...so currntly akuh stdy at Universiti Sultan Zainal Abidin....(UniSZA)...dhulu zaman mak ayh u all dlu dikenali sbg KUSZA @ Kolej Islam Sultan Zainal Abidin...lepas tuh change nama lg ...jd UDM short form for Universiti Darul Iman Malaysia...then bru la tukar lg jd UniSZA...kampus akuh dekat sgt dgn UMT (Universiti Malaysia Terengganu ) ..so u all bleh agak la tmpat akuh blja at mana ann...so,akuh salah seorg yg bertuah cz dpt mlanjutkn di IPTA ...hmm...' U ' yg byk tgalan sejarah also hebat pd zaman dolu2...hahaha akuh amek business ( akuh xnak cerita akuh major course ape..)
so akuh sgt happy dpt melanjutkan pelajarn dlm course yg akuh amek skrg....hahahaha

so...
akuh akan jd terbaik sem dpn !!!! wooHHHooo00!!!!




Saturday, November 13, 2010

Final Examinations sem 3 2010/2011

Assalamualaikum !!!!


ok...nak exam ni..stdy pun x abih lg...
doakn kjayaan kite ek...




slip peperiksaan kite...hehe :P





study subjek ni seminggu berturut2 xttow mlm...
foundations of finance..paper killer !!!
first paper plak tuh...
ap2pn doakn kjyaan sy..
InsyaAllah..ilmu demi dunia & akhirat...



Assalamualaikum :)



Thursday, October 14, 2010

Test..Quiz..Assignment..Presentation= STUDENT


assalamualaikum wbt..

wahh..lama bebenor x posting artikel baru..
mana tak nya..
kita busy sgtla..
every week ada test,quiz,assignment & presentation..
tambah pulak minggu ni kena uruskan kejohanan memanah peringkt IPT terengganu..
(ganu kito)
unit scoring plak tuh !!!
waahh..nasib baik xdpt unit statistic..
klu x..abih lah aku...






hmm...
actualy aku tgh on9 kat lab nih..
saje je na on9 kt cni..
broadband aku lembab..
nak posting pun jd mls...
so..
aku amek ksemptn on9 kt cni...
hahaha
td aku ada test lab microsoft excel..
waahhh..
xtau na ckp ap..

lecturer cek2 n bla cmtu je..
agk2nya aku dpt full mark kot..
haha
yela..aku tgk membe2 aku sume kena komen..
aku takpun..
so agk2nya full mark kot???
wahhh...
confident la konon..hahaha
ap2pun cheers up !!!




lps da satu test..
next week..
Quiz Managerial Acc + Test II Fiqh Ibadat
then..
test kor-archery..
next 2 week..kelas ganti
&
test II Managerial acc..
waahhh...life as student...
camnilah...
ap2pun..jiayou2 aqi !!
okla..akhir kalam..
burbye..
:)



Wednesday, July 14, 2010

semester baru bermula !!

salam alaik..

Na na na Ganu kito...haha setelah dua bulan aku hibernate kat rumah cuti semester..tanggal 10 Julai 2010 bermula balik komitmen aku sebagai seorang pelajar..aku bertolak dari Gombak dalam pukul 10.15 malam naik bas Transnasional..sepanjang perjalanan aku ke Terengganu memang sangat membosankan..ni first time aku balik Ganu nek bas malam..before ni aku pernah gak balik dari KL ke KT waktu malam tapi masa tu lawatan kor-equistarian aku je..nek bas UDM but now bukan UDM lagi eak..UniSZA..stand for Universiti Sultan Zainal Abidin..huhu sedap nama klu sebut panjang2,tp klu nama in short form tak sedap lngsung..huhu


sepanjang perjalan (xsilap aku kat Pahang) aku layan lagu je yang aku download banyak2 masa cuti sem lepas..aku suka dgn lagu Adam lambert-whataya want from me and lagu everytime-britney spears..sedap gak lagu ni (rating-5 Stars!!) ..layan la..tapi aku tak nak lah lalai sangat dgn lagu2 mcm ni..so aku dengar kejap je..


hemm..ok2,aku terjaga dari tidur..aku pon tak tahu aku tertidur waktu bila dalam bas..sedar2 je aku dah ada kat Marang,cepat betul..rasa-rasa aku,aku tidur sejam je..pelik betul aku..haha aku lena sangat kot tidur sebab minyak wangi yang aku beli buat aku tidor dengan nyenyak..wangi betull !! bau Vanilla inspired from body shop..siyes wangi !!


aku terjaga dalam pukul 4.30 pagi,bas tu berhenti kejap kat station minyak...(kat Marang rasanya) ....lepas sedar je,terus kepala aku terfikir ..sape menang ek dalam world cup soccer match penentu tempat ketiga??? Deutschland or Uruguay??? aku agak terkilan coz aku tak dapat tengok perlawanan antara deutsch dgn uruguay..sedih betul !! aku penyokong kuat German..memang aku tak lepas setiap perlawanan antara German dgn team lain kecuali time England and Serbia..ahh..xpela,sampai je nanti aku nak check berita online kat laptop..


Alhamdulillah..sampai gak aku kat MBKT..aku tengok bas2 UniSZA (formerly known as UDM) da tunggu..ramai rupanya yang balik malam..bas2 UMT pun da tunggu kat station bas..aku angkat barang terus naik bas UniSZA dalam pukul 5.45 pagi..nampak la beberapa org budak2 satu fakulti dgn aku balik sama..huhu



So akhirnya aku sampai juga UniSZA..U baru..haha taklah weyh,nama je tukar..kampus tetap sama..i wish i can see my new junior kat kampus ni..al-maklumlah..semester Julai..banyak lah budak2 junior masuk..haha



oklah,aku nak angkat barang pindah ke blok baru aku..(Blok I-1/1/2)..bapak jauh dari blok aku dulu..tapi Alhamdulillah..aku dapat blok baru and dekat dgn fakulti perniagaan aku..huhu (mood :Thankful ) haha..so dalam kepala aku dok fikir sapelah roomate baru aku..

.....................................................................................

Finally,aku dapat roomate budak AQSA (Diploma Al-Quran & As-Sunnah),asal negeri jelapang padi..sebaya aku..huhu Alhamdulillah..risau gak aku kot2 dapat roomate super duper senior..hehe oklah,nak kemas2 barang..penat giler..btw,aku da cek online news ..GERMAN menang tempat ketiga uhh..tahniah lah team kesayangan aku..hilang penat aku..hahaha oklah,adios.. :D

Sunday, June 27, 2010

Andai takdir kita bersama...

‘Perhatian,di sini terdapat beberapa pengumuman untuk semua pelajar,pengumuman pertama,pelajar yang bernama Uswatun Hasanah dari kelas 5 Oxford diminta berjumpa dengan Puan Suhaila selepas waktu perhimpunan,pengumuman kedua,kepada…...” Aku yang sedang membelek buku Sejarah tersentak mendengar pengumuman sebentar tadi.Rakan-rakanku dari kelas yang lain memandang ke arah ku.”Hana,nama kau dipanggil tadi,apa yang kau dah buat?” soalan Nurin sedikit melukakan hatiku.Kenapa Puan Suhaila hendak berjumpa dengan ku? Kesalahan disiplin apa yang telah aku lakukan? Pelbagai soalan menerjah di kotak fikiranku.Puan Suhaila memang cukup terkenal dengan sifatnya yang tegas.Di genggaman tangannya tidak pernah lepas dengan rotan sebesar ibu jari.Aku mengambil keputusan untuk tidak berjumpa dengan Puan Suhaila.


Waktu rehat sudah tiba,hari ini aku membawa bekalan nasi dan ikan masin goreng yang dibawa dari rumah dan sebotol air kosong sambil menuju ke kantin.”Ah,terlupa pula bawa nota rumus Matematik Tambahan untuk dihafal,SPM semakin hampir.” Aku meluru ke arah adikku dan memberi bekalan makanan yang ku bawa bersama sedikit wang berjumlah 0.50 sen.Aku tidak sanggup melihat adikku yang kelaparan,hampir setiap hari dia mengikat perut untuk berjimat,biarlah aku pula mengikat perut pada pagi ini walaupun aku telah dinasihatkan oleh doktor agar bersarapan kerana aku menghidapi penyakit Gastrik. Selepas itu aku berlari dan meminta izin pengawas yang berbadan tegap di hadapan tangga itu untuk mengambil nota rumus yang tertinggal di dalam kelas.


“Kak Hana,Puan Suhaila nak jumpa dengan kakak sekarang juga.” Suara pelajar itu tersekat-sekat kerana berlari mendapatkanku.Aku menuju ke bilik Puan Suhaila sambil dihujani beribu-ribu soalan.Aku melupakan niat ku untuk mengambil nota itu tadi.Perlahan-lahan aku membuka pintu bilik Puan Suhaila,mataku liar mencari bayangan Puan Suhaila di dalam bilik yang dingin itu.” Cikgu ingatkan kamu tidak hadir ke sekolah hari ini.” Aku yang masih terpinga-pinga hanya mendiamkan diri.


“Kamu tahu kenapa cikgu panggil kamu ke sini?” aku hanya menggelengkan kepala sambil mengetap bibirku.”Cikgu tahu kamu ada masalah,cikgu tidak mahu masalah kamu akan menjejaskan pelajaran kamu,keputusan peperiksaan kamu agak merosot pada semester ini.”Perasaanku gelisah bagai ombak menghempas pantai,aku sedikit gusar kerana tidak mahu masalah aku diketahui oleh Pn Suhaila.Tiba-tiba aku teringat dengan Ustaz Zamri,guru yang memegang hal ehwal kewangan dan biasiswa pelajar. “Ustaz hairan,kenapa terlalu banyak jumlah yang kamu keluarkan pada bulan lepas?” soal Ustaz Zamri ingin kepastian.Aku menceritakan masalah aku kepada Ustaz dan dia berjanji akan membantuku.Walaupun aku menerima biasiswa,namun masih tidak mencukupi untukku.Ayah ku sudah lama meninggal dunia akibat kanser usus manakala ibuku hanya menjual kuih di tepi jalan.Sekeping not RM 50.00 dihulurkan kepada ku.Aku masih terpinga-pinga dengan tindakan guru tersebut.” Cikgu sudah tahu masalah kamu daripada Ustaz Zamri,cikgu akan membantu kamu untuk mengutip derma bagi meringankan sedikit bebanan kewangan untuk membiayai kos pembedahan jantung ibu kamu.”Aku tidak dapat menahan sebak,mutiara jernih jatuh di pipi ku lantas aku mendakap erat Pn Suhaila dan melepaskan segala keresahan di hatiku dalam dakapan Pn Suhaila pada saat itu.


Tiba-tiba pintu diketuk,aku segera mengesat air mataku,Ustaz Zamri yang kelihatan agak muram membisikkan sesuatu kepada Pn Suhaila.Mata Pn Suhaila agak terbeliak mendengar perkara yang dibisikkan oleh Ustaz Zamri.Pn Suhaila memberi isyarat mata kepada Ustaz Zamri untuk memberitahu perkara itu kepadaku.”Hana,Ustaz harap kamu tabah menerima berita ini”.Aku bagaikan berada di dunia yang sungguh sepi.”Hana,ibu kamu mengalami komplikasi jantung,sekarang ibu kamu berada di wad ICU”.Hati ku bagai tidak mampu untuk berdegup lagi,aku seperti manusia yang terkapai-kapai di tengah lautan.


Langkahku bersepah berlari mendapatkan ibuku,aku membiarkan Pn Suhaila,Ustaz Zamri dan adikku dibelakang tanpa menghiraukan mereka.Setibanya di tepi pintu wad tersebut aku ditahan oleh seorang doktor dan jururawat.”Nama kamu Uswatun Hasanah bt Ayub dan adik kamu bernama Usama bin Ayub bukan?” aku mengangguk sambil melepaskan lelah.”Kami telah berusaha untuk menyelamatkan ibu kamu,namun tuhan lebih menyayanginya,kamu harus pasrah menerima dugaan ini.” Badan ku terasa lemah,aku terus jatuh ke lantai.Pn Suhaila segera mendapatkanku,Ustaz Zamri memeluk adikku yang kaku berdiri dihadapan jiran-jiran ku yang membawa ibuku ke hospital.Aku tidak dapat berkata apa-apa,hatiku hanya mampu melagukan sendu dan terkilan kerana tidak sempat melaksanakan perancangan untuk mengutip derma bagi membiayai kos pembedahan jantung ibu.”Ibu,maafkan kakak”


“Terima kasih doktor Hasanah,hanya tuhan sahaja yang mampu membalas jasa Puan sekeluarga.” Kini,aku bergelar seorang doktor pakar pembedahan,aku mendapat keputusan cemerlang dan mendapat 10 1A dalam peperiksaan SPM.Aku mendapat tajaan biasiswa dan berjaya menyambung pengajian di Harvard University,Massachusetts,Amerika Syarikat.Adik ku pula bakal bergelar seorang peguam sesuai dengan hasrat ibu dan ayah ku.Aku merebahkan badan ku ke atas kerusi sambil merenung di luar tingkap dari hospital ini,kelihatan seorang perempuan tua dan anaknya menjual kuih di tepi simpang jalan itu,aku mengesat air mataku yang gugur kerana teringat kepada arwah ibu dan arwah ayahku. “Ibu,Ayah,kakak rindu sangat pada ibu dan ayah,andai takdir kita dapat bersama lagi,kakak ingin hidup bahagia bersama kalian,tunggu kakak di pintu syurga ibu,ayah…!!!”




Cerpen ni aku cipta and gubah2 sikit masa aku form 5 dlu..mse tu ada pertandingan menulis cerpen utk majalah sekolah aku..Alhamdulillah..cerpen aku dapat dimuatkan dalam majalah sekolah Paradigma SMK Seri Selayang edisi 2008..hehe

Thursday, June 24, 2010

Lirik lagu kegemaran ku


LAMENT by Devotees

You
You like to live
like to believe
Essence of life is fun
Want
Want to pretend
The life that you live
Has no guiding hands and you

Jumped into the monies
And never looked back
Moved away from righteousness
You want it all
And don't care if you fall
You wanna see the world
You wanna be the world

Try
Try to believe
The reason to live
Eternal compassion
You'll feel it deep within inside of you

Grasp

The chance to repent
The chance to live
A new life
A new beginning
But you

c/o

Why
Do you throw life away
Don't you wanna be among
The ones who fought for the truth
When you eyes were blinded
By the taste temptation in your life
Then tell me why must you