Tuesday, September 6, 2011

Tutorial melukis Doodle [ Photoshop CS5 ]



Assalamualaikum semuaa . .

tengah buat apa tu ?? haa . .hari ni aku nak ajar korang camne lukis doodle . . actually aku bukanlah expert sangat dalam photoshop ni . . baru merangkak - rangkak lagi dalam lukisan doodle and dlm penggunaan photoshop ni . . oleh sebab ada yang bertanya macam mana aku buat doodle . so aku share kan lah ilmu yang tak seberapa ni pada korang semua . . hehe sharing is kongsi kan ?? :D
(maaf kondisi gambar sangat la kecil . . sorry )



ok first korang mesti and WAJIB ada software PHOTOSHOP CS5 tau . . kalau tak, camne nak buat kan . . ok kalau yang takde tu meh download kat sini . . :)





ok langkah pertama :

1. Buat satu ruang kerja yang baru
kotak hijau : korang boleh adjust sendiri nak saiz berapa :)
kotak purple : pilih background contents samaada WHITE atau
TRANSPARENT




2. Kotak Kuning
Pilih PEN TOOL ..make sure PEN TOOL yee . . kalau nak tau pen tool atau tak . . 'right click' kat kotak kuning gambar cam pen tu dan pilih PEN TOOL . . faham ?




A & B dilabelkan utk memudahkan kefahaman anda semua . .(abaikan perkataan menegak tu )



3. Klik kat point A . . [ ingat ! jangan tarik ke point B, klik je kat point A ] . Kemudian , klik pulak pada point B . . faham ?










4. ok langkah seterusnya . . right click pada PEN TOOL cam kat atas gambar tuh dan pilih ADD ANCHOR POINT TOOL . . ni kita nak lukis garisan bengkang - bengkok atau apa apa jelah . . sesuai untuk lukis mulut , kening dan sewaktu dengannya . .


ok selepas pilih ADD ANCHOR POINT tu tadi . . CLICK pada point C . . camne kawan kawan ? jadi tak ?? ok bile dah jadik , jom kite ke langkah seterusnya . .



5. sudah klik pada point C ? ok jom kite main tarik- tarik pada point C yang dalam kotak merah tu . . [tetibe teringat teh tarik mamak kedai Dollah . . grrrr]




6. sudah ? ok nampak tak garisan keluar kat bawah lengkungan antara point D dan E tersebut ? dua point ni boleh ditarik-tarik sama ada ke atas atau ikut suke kamu lah . . ehehehe :'D macam gambar kat bawah ni haa . .

7. sekarang kite nak buat STROKE pada doodle . . pilih warna stroke mengikut citarasa anda dengan klik pada foreground colour [kotak kuning]. . lepas tu klik OK . . cam kat bawah gambar ni . . faham ?






lepas tu , klik BRUSH TOOL pulak macam kat dalam kotak hijau bawah ni. .









akan keluar seperti ini . .







kat kotak biru tu ada nombor 7 kan ? klik BUTANG antara nombor 7 dan gambar brush tool tu . . pilih saiz brush anda . . jangan terlalu kecik dan besar sangat tau . .



8. Sudah faham ? klik pada PEN TOOL semula . . pada kertas lukisan anda , RIGHT CLICK dan pilih STROKE PATH seterusnya pilih BRUSH cam kat bawah gambar ini . . dapat ?











kemudian jadi cam kat bawah ini . . dan jangan lupa , bile sudah selesai lukisan anda . . jangan lupa RIGHT CLICK pada garisan atau nama lain die 'PATH' dan pilih DELETE PATH . .



so die jadik macam kat bawah ni . .





nampak tak perbezaan garisan die sebelum dan selepas ? kalau tak nampak , ketuk kepala anda sendiri . . hikhikhik :'P






so ini lah contoh lukisan yang aku pernah buat . . tak lah cantik sangat . . biasa biasa je . . al-maklum lah baru belajar lagik . . korang jangan pernah berputus asa . . tu salah satu tips die . .dan ingat , kalau takde seni pun . . kalau dah minat memang akan timbul seni atau kreativiti korang tu . . sesetangah orang ada seni and bakat tapi tak minat . . tak leh gak jalan . . betol tak ? ke aku yang salah ? hehehe lagi satu, korang kena berani untuk godek godek semua yang ada dalam photoshop ni . . selalu belajar dari kesilapan okeyh ?? jangan risau . . rosak download lagik . . hehehe








okeyh itu saja dari saya . . kalau ada masalah boleh conteng ruang komen di bawah yee . . sebarang pertanyaan di shoutbox tidak akan dilayan .. :)











p/s : kredit belog nadhirah :)
p/s/s : kalau nak warnakan doodle , guna BRUSH TOOL atau PAINT BUCKET TOOL :)

10 comments:

  1. nak cuba jugak la..macam senang..selalu lukis pakai paint je..photoshop tak reti.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. @azzah

    memang senang n mudah . .hehe jgn rsau . . usaha teruss !! :D chaiyokk

    ReplyDelete
  4. nnti ajr la ye...heheh

    ReplyDelete
  5. @Anonymous

    ye cik abg anonymous . . .kat atas tu da ajar daa..hehe

    ReplyDelete
  6. @Nur Syalillah Kamrudin


    tenkkiiiiuuuu kak :'))))
    terharu akak sudi singgah blog saya yg tak seberapa ni . . :')

    ReplyDelete
  7. salam....nak tgk cik areh doodle kat kasut...hehe.. check this out..
    http://designeur2b.blogspot.com/2011/07/assalamualaikum-and-very-good-evening.html

    ReplyDelete

Mulut jangan laserr tauuu :'P

Thankkk youu :)