Monday, April 11, 2011

Kelebihan Isteri tak berapa nak cantik.

 

Isteri anda tak berapa nak cantik? Jangan risau kerana sesungguhnya isteri cantik bukan jaminan keluarga bahagia. Kebahagiaan tak pernah ditentukan oleh kecantikan. Bahkan, ada juga suami yang terpaksa menceraikan isterinya cantik. Lihat sajalah selebriti-selebriti wanita di Malaysia yang cantik bercerai juga. Dari segi wajah, penampilan, karier, wang… apa yang kurang dari selebriti-selebriti tersebut?

Inilah beberapa kelebihan mempunyai Isteri yang tak berapa nak cantik:

LOW COST
Dia tidak demand ke salon-salon mahal. Treatment muka dan macam-macam lagi jarang dilakukan. Bersolek sekadar seadanya pakai bedak yang biasa-biasalah.

Kos fitness, diet menguruskan badan, sedut lemak, menghilangkan selulit, buat rambut, pakaian branded, dan macam-macam lagi. Mahal tu!

LEBIH SAFE
Peluang wanita kurang cantik untuk curang lebih kecil. Kalau jalan-jalan shopping ke mall atau plaza, tidak akan ada yang “pewit”. Tidak ada yang kenyit-kenyit mata, minta nombor HP, alamat e-mail, Facebook, dan sebagainya.

RAJIN BEKERJA
Wanita cantik risau kulitnya hitam, terkena matahari,tangannya tebal, dan sebagainya. Orang cantik risau kalau mop lantai, apalagi kalau membersihkan halaman rumah. Malah enggan mencuci pakaiannya sendiri, semua hantar ke kedai dobi.

Isteri yang tak berapa nak cantik tidak segan-segan bekerja keras. Semua pekerjaan rumah, housekeeping, biasanya ditangani dengan baik. Tapi memang malang kalau isteri dah la tak berapa nak cantik, malas kerja, suka melawan pula. Hehehe….

LEBIH TAAT

Bukan aku mengatakan semua tapi kebanyakannya isteri yang cantik, kaya, terkenal, terang-terangan menolak status suami sebagai “ketua keluarga”.

RUMAH TANGGA KEKAL
Isteri yang tak berapa nak cantik umumnya sangat berkomitmen menjaga keutuhan keluarga sehingga maut memisahkan. Tak ada fikiran untuk berpisah.

Cuba kita lihat artis cantik yang senang bercerai kerana sudah banyak kumbang kaya yang menunggu di luar.

Walau apa pun suami pun penting juga, ada hati nak melihat isteri cantik, menarik dan sedap mata memandang tapi penampilan sendiri kurang dijaga terutama perut yang buncit spt orang mengandung tapi tak beranak-beranak huhu, serabai dan sebagainya. Lepas tu ada juga yang menceraikan isteri yang tak berapa nak cantik kerana tergoda dengan wanita yang lebih muda.

Isteri yang tak berapa nak cantik pun jangan lupa sentiasa menjaga penampilan diri supaya dari isteri tak berapa nak cantik kepada isteri yang cantik tapi jangan jadi senarai di atas sudah la.

 

p/s : petikan dari mana aku tak ingat laa…sowyy Smile

Special Entry : Happy Anniversary my Gula Hati…Episod 1


12/4/2011..
kadang2 time aku lepak2 dengan dia..selalu juga bercerita tentang detik perkenalan aku dengan dia…ngee~~~kelakar sungguh !! kitaorg selalu bergaduh sape yang ngorat sape..padahal dia yang ngorat aku duluh…hahhaah aku tak akan ngaku yang aku ngorat dia sebab macam aku terhegeh2 pulak dengan dia dulu..hahaha
detik perkenalan aku dgn dia…semuanya berlaku semasa lepas waktu kuliah…masa akhir sem 2 tak silap aku..masa tu aku kelam kabut bawa laptop nak tunjukan assignment group aku dgn member aku…masa tu ada group aku & group dia je…time tu group kitaorg berdua kena marah..sebab perbentangan belanjawan kewangan aku & group gula hatiku ni tak lengkap..masa tu masing2 wat muka ketat je..tiba2 ada budak laki mana entah tegur ….
“tak siap juga ke ?” mcm tu la lebih kurang soalan dia…
aku toleh ke kanan..aku tertanya gak,dia ni tanya kat aku ke atau kawan aku yg kat belakang ni? aku tak jawab sebab aku sangkakan budak laki nih tanya member belakang aku ni…al-maklumlah…member aku ni ramai admire…orang cantik kan..ramailah peminat..(ceh ! padahal first sight aku tengok muke member aku ni besa je…) hahahaha jeles la tuh ! oii..xde maknanya laa…hahaha
tu yang aku tak jawab pertanyaan budak laki ni sebab confirm2 punya dia tanya member aku…ahhh…buat tak peduli jela..hehehe…

eh,rupanya dia pandang aku..owh..dia tanya kat aku la kot….
“ tak siap pun lagi…” jawab aku..
“owh…” tu je jawapan dia..hehehe
malam tu pulak aku buka facebook, tetiba masuk chatbox..ngeh3 tau sape..budak laki yang tegur aku siang tadi laa…hurmm…entah bila pulak aku add dia ni ? ahh..layan jela..
hurmm..masa tu aku langsung takde hati dengan dia…tak berkenan pon masa tuh…hehehhe ( marah lahh cik abg ku ni klu baca nt) yela..ya..dia asyik menyibuk je kat status aku..aku wat status je dia masuk…sibuk btol la mamat ni !! hahaha ya tak ya aku layan jela..hehehe
tak lama lepas tuh,aku wat assignment dengan member aku yang ramai admire kat bilik aku..time tu laptop & broadband aku on..apalagi..bermuka buku la aku…
Tap ! masuk chat box..
“oiiiii……”
ahh..aku memang tension betol klu budak ni hantar chatbox kat aku..dia ni tak pernah bagi salam…sampai sekarang pon..hahaha itu yang aku perasan tentang dia..hehehe
“tak reti bagi salam kan ?” aku balas..
“sorry2 awk…” lebih kureng gitu r..aku pon tak ingat dialog ktaorg apa…
aku dengan dia pon chatting sampai lebam…tetibe…
“awak..ada nombor phone tak ? saya nak boleh ?”
aku memang agak tension sikit kalau chat dengan budak laki ni..sikit2 mintak nombor..ahh..mula2 aku tak layan tetiba aku terpikir…memandangkan aku dengan dia kelas lain..aku pon xde nombor phone bebudak kelas dia..so aku pon bagi jela nombor aku kat dia atas dasar kawan satu kuliah semata…
Tap ! masuk message kat phone aku..
mak aii..dia ni dapat nombor aku terus message aku ?? pehh..memang kacau betol la..aku nak wat assignment nih…
ok aku pon sibuk ber’message dgn dia tetibe..
“ awak..member awk tu dah ada pakwe blom?”
yes! aku dah agak..mesti dia nak amek nombor aku jadi orang perantaraan supaya aku boleh satukan dia dgn member aku…(boleh bla… !!!) hahahaha
masa tu aku dah berasap..member kat kampus aku ni kalau cuba rapat2 dengan aku mesti ada sebab..sebabnya dia nak tackle kawan aku ni lerrr…sengal..nombor aku dah market da gara2 member aku…
“dah ada da…budak law…” jawab aku
“owh ea ke ? ala..awak..nanti kita keluar makan ea ?”
eh senang dia ajak aku keluar makan ? padahal baru kenal…
“takpela..saya banyak kerja laa..”
“ala awak..teman saya je…nanti ajak kawan awak tu ya ??”
what ???? boleh bla la…bisik hatiku..
“eh awak ni cari pasal je ajak awek orang keluar makan..xnak lah..”
kalau korang pompuan kat tempat aku mesti bengang kan ?
aku tolak permintaan dia  malam tuh & lepas tu aku dah tak mesej dengan dia dah…
esoknya dia mesej dengan aku lagi..sampai time lecturer mengajar pon dia mesej aku..aku memang agak rimas gak sebab kalau dia mesej aku je mesti cerita pasal member aku..sampai satu saat aku dah tak tahan..
“awak..kalau awak nak dia..saya bagitahu dia ya ? kalau nak cakap pasal dia lagi tolong jangan mesej saya..amek terus nombor kawan saya ni…”
bengang gile aku time tuh..yela mesej aku time kelas & asyik2 bertanya khabar pasal member aku je..yang aku ni dia tak tanya khabar  plak..?? ee..tolongla..takde masa nak layan..
lepas tu dia tak balas..ok fine..aku lega…
BERSAMBUNG

Saturday, April 9, 2011

Blogger & kucing ..meeeoooww

 

As’salam..hye.hye,hye…

sedihnye la hati..sebab tu aku ber’blog..blog2…kalau lah awk tau apa rasa hati saya ni…wah..blog jadi tempat aku meluahkan segala rasa sekarang..entah la..sejak kebelakangan ni rajin pula aku meng’ update blog..hoho

ok la..saje je na wat entry ringan2 kat cni…

tadi ada lah si cantek manis ni follow & jerit kat chatbox aku ni..try la nengok blog dye balik..olow3 comeynye…..pemilik dye pon cantek & die suke kucin’ juga rupanya… cik putri nama diberi…

hehehe aku ni peminat setia kucin’2 seluruh alam…aku & inchik abg aku memang sangat suka giler2 dengan kucin’…kalau aku jalan2 tetibe jumpa kucin,mesti aku akan kejar kucin’ tu &  belai2 bulu die..x kesah aku kucin’ kurap or kucin parsi pon..yang penting kucin….meow3…  Cat face

samalah dengan inchik abg aizul marcello ni…korang pun mesti dah kenal blogger pemes ni…die pun minat kucin gak..sampai kucin’ dye shakit,makan pon dye suapkan pakai sudu…olow3 romantiknyeee korang…jeles kucin2 I nengok you taoo…tapi abg aizul ni racist pada kucin’ kampung..ehehhehe agak2 kalau abg aizul jumpa kucin kampung abg wat apa ek ?? hehehhe

eh,eh,eh korang..betol ke apa yang orang2 tua cakap jangan tangkap gamba kucing nanti kucing tu sakit @ mati ??? ea k ? cikgu aku dulu pun pernah tanya kat aku camtu sebab aku bawa gambar kucing aku sebagai bahan ujian lisan tajuknya ‘Kucing’ ..actually aku xcye pon..tapi dengar kata ya sebab flash lampu camera tu kucing tak boleh kena..ehh?? eerrr…entah lahh…

 

so sape2 yang ada kenal blogger2 yang gile shayang kat kucin’ dye tu meh la kasi link blog dye…na blogwalking jap..hehehe meow3

 

 

p/s : tompok & mary…akak rindu korang kat umah laa….

Friday, April 8, 2011

CARA MENGELAK JADI MANGSA ROGOL..BAEEKK PUNYA!!

 

As’salam ….buat apa tu darling2 sume?? sihat tak ?

orite..actually aku nak share tips menarik untuk hadek2 pempuan & akak2 sume..opah, tok de,mak tuk sume pon bleh…tapi untuk pompuan je tau…!!! eh..yang lelaki pon boleh kowt….hehehehe tapi ada ke nenek2 yang ber’blog ?? eeehhh..jangan pandang rendah pada nenek2 zaman sekarang..nenek2 zaman skarang hebat2 tau…ntah2 dorang lagi otai godek intenet…hehehhehehe maaf nek , cu tak bersalah…budak yang tengah baca ni salah..hehehe

okeyh..tips hari ni adalah cara untuk mengelak dari mangsa rogol..aku bagi tips dalam bentuk situasi jelah ehh,… :

 

 

Seorang cik awek yang cun baru balik dari tempat opis and melalui satu lorong yang sunyi…tetibe ternampak  seorang mamat bangla dok lepak kat tepi tembok berhampiran longkang..cik awek sudah berasa tak sedap hati sebab mamat bangla tu asyik memerhatikan dia & mengekori die…

OOHHH TIDAK!!!

cik awek dah dikejar oleh mamat bangla tersebut…lalu cik awek diterkam & ditutup mulutnya dengan kain…mereka bergelut & cik awek berusaha untuk melepaskan diri..tetibe cik awek terfikir satu akal…

masa mamat bangla cuba untuk membuka baju cik awek tersebut..tetibe cik awek cakap dengan sore yang agak2 manje & gedix kepada mamat bangla tersebut :

cik awek : ehhh…apa ni abang…..   (abg??? nak termuntah time aku menaip ni bile terbyang klu aku manggil mamat bangla ‘abg’ ..tttuuuiii….hahaha)

mamat B : ahhh…diam !! lebih bek kau diam !! kalau tidak aku pukul kau sampai mampus !! (maaf..penggunaan bahasa yang agk kasar cz penulis cube untuk menghayati situasi tersebut…)

cik awek : eeehhhhh….stop2….okeyh2…abg buka baju & seluar dulu…nanti saya ikot…

mamat B : mamat B terkedu seketika.. oh ? ahh !!! aku tak perduli apa kata kamu !!

mamat B dengan rakusnya & kelahapnya memeluk2 tubuh cik awek….owh tidak ! cik awek kena juga melepaskan diri..selain Mamat B cube merogolnya cik awek pon tak tahan dengan bau keti  mamat bangla nih…cik awek memegang tangan mamat B…cik awek cakap :

cik awek : abg buka baju, seluar & seluar kecik tu dulu…cepat..!!!kalau abg nak…..ikut arahan saya ….

mamat B brasa pelik..tapi oleh kerana nafsu yang melambung2 ..dia terus ikut arahan cik awek..hati mamat B berbunga2 bila mendengar cik awek buat arahan camtu…

mamat B : ayoo..adek manes…..abg akn ikot saja apa yang kamu mintak….asalkan cik adek dapat bersama saya hingga ke syurga….( yyyuuuuuccckkksss !!! )

mamat B telah menanggalkan semua baju, seluar & seluar keciknya….oowhhh..langsung xde seutas benang pon terlekat kat badan mamat B …cik awek lalu berkata :

cik awek : baiklah..abg baring dulu..saya buka baju & kain saya pula ya….waahhh ..adegan romantik berlaku…

dengan terlanjang bulatnya..mamat B baring kat tepi lorong sunyi tu..ade laaa tempat yang sunyi sikit..aku pun xtau…sambil menunggu cik awek membuka baju & kainnya…waahhhhhh cik awek….

cik awek membuka high heels dye…kemudian cik awek membuka sedikit demi sedikit butang bajunya…cik awek buka satu dua butang je…kemudian cik awek mengangkat kain labuhnya tinggi2….cik awek dah bersedia untuk aksi yang seterusnya ..lalu………………………………….

--

---

------

----------

----------------

-----------------------

------------------------------

-----------------------

-----------------

------------

--------

---

--

mamat B : woooiiiiiii !!!!!!!! kau lari ke mana ???? shiall !! aku tertipu…!!!!

cik awek berlari & menjerit meminta pertolongan sambil mengangkat tinggi kain yang dipakainya..lalu terselamatlah cik awek daripada menjadi mangsa rogol…

mamat B ditahan & dihukum rejam sampai mati kering…..hehehehe

ramai2 lah jerit baeeekk punnnyyyeee !!!

 

 

p/s : taktik ni aku pernah baca dalam surat khbar bhgian apa ntah masa aku umor 10 tahun x silap…sampai sekarang aku ingat..so untuk share aku wat lah bentok story cket…follow2 lah blogg saya ea...hehehe Open-mouthed smile

Tuesday, April 5, 2011

Niat tuu kena betol…. :)

 

Assalam….haa jawab jangan tak jawab..

actually time aku menaip ni tengah struggle untuk menhafaz surah2 lazim…al-maklumlah...,kena hafal balik..tu la,, masa kecik2 dulu selalu ponteng kelas ngaji…haa...hamek kau kena menghafal balik..btw,..aku pun tak pernah sekolah agama..so kena menghafaz sendiri laa..masa kecik2 dulu pemalas..skrg dah tua2 baru nak menghafal balik..ngeh3 malu dgn hadek2 darjah satu..ngeh3

actually aku bab2 menghafal ni payah sudaa..dulu aku memang kuat menghafal..sekarang tak tau kenapa susah sangat...hamek kau aku minum segala macam jus untuk minda nak kuatkan balik ingatan aku..mungkin aku banyak sangat kot termakan semut..ngeh3

mungkin juga peningkatan umur aku menjadikan otak aku lemah ckit nak menghafal..ye ke ? dok au plop kalu gituh

tapi ye dop kalu aku cakap umur kita makin meningkat,dosa kita makin banyak..so banyak titik hitam kat hati kita..tu pasal susah nak menghafal..klu masa kecik2 dulu suci dari dosa..senang laa nak menghafal..aku memang kena setiap hari bertaubat..ayuh,bertaubat sama2..sedangkan Nabi Muhammad yang maksum and dijanjikan syurga pun bertaubat hari2,apa lah pula kita ni yang tak dijamin apa2..ye dop mung ? Secret telling smile

cik akak…nape tetibe je akak menghafal ni ? kesedaran timbul ke ?

no laa..sebenarnya akak kau ni kena menghafal surah2 lazim & surah pilihan samaada surah Yassin , Mulk , surah sajadah or surah jumuaah.ni untuk memenuhi sukatan pelajran akak semester 4..subjek hafazan Al-Quran & Tajwid... (UIQ 1010)mula2 akak amek surah mulk..tetiba tukar balik hafaz surah yassin..

nanti kena tasmiq depan ustaz..debor plop akuh..hehehe

haa..tengok2..tau kenapa aku susah sangat nak menghafal ? sebab niat aku mula2 nak memenuhi sukatan pelajaran..bukan kerana ALLAH !!!! yaa!!! aku sudah tersedar…terima kasih inchik abang ku yg tersayang kerana menyedarkan aku…

betol,kita menghafal ni bukan untuk dunia semata tapi untuk akhirat juga..dapat pahala berganda..kita mengahafal bukan takat nak lulus je tapi nak cari keredhaan Allah..barulah segala apa yang kita belajar akan mendapat Rahmat dari Allah..

betol tak hadek2 sekalian ??

terima kasih pada inchik abg ku..sesunguhnya aku telah lupa padaMu Ya Allah..terima kasih ibu ayah yang melahirkan & menjaga aku dengan baik & dapat mengenali Rabb ku…Alhamdulillah..terima kasih ya Allah..Red heart

so sama2lah kita memperbaiki niat kita dalam apa2 jua pekerjaan sekalipun..mudah2an segala pekerjaan kita dipermudahkan Allah..aminn…Smile

p/s : dalam kepala terbayang rumah..

Owh life as a student…

As’salam..hello guys !! eh eh korg,korg..korg dah ambil MUET da ? aku minggu depan ambil MUET..haiyakk..banyak penat…speaking pulak tuh..risau la inchik abg and kakak2 semua…macam mana nak skor bahagian speaking ek ? actually kan aku tak wat apa2 preparation pun tau…

bayangkan ek aku ada tasmiq Al-quran surah Yassin dengan ustaz..haa..masa aku menulis ni baru sangat lepas habis presentation..penat tau..actually aku sedih sangat dengan penggunaan bahasa melayu & BI aku..entahla..sejak habis sekolah..karangan aku jadi hampeh ! kenapa ek? hoho

lusa aku nak submit assingment aku pula..banyak krja kan ? dah la assignment aku tu tpksa rombak balek..salah buat..hurmm…

jap2…ada berapa lagi ek kerja yang aku kena selesaikan sebelum cuti sem…

  • 5/4/11 hafazan Al-Quran
  • 6/6/11 hantar assignment sales management…inchik abg ku amek speaking MUET   hehe
  • 11/4/11 MUET speaking test
  • 16/4/11 MUET writing,listening & reading test..
  • 26/4 – 5/5/11 final exam semester 4

banyak tak kerja aku kena selesaikan ? banyak kan ? penat sangat tau..pada hadek2 yang nak masuk U tu..akak kau doakan semoga kau berjaya & jadilah macam kakak kau yang rajin ni ek..busy aje sokmo..waduh2 tau la dok ganung..hehe

Last bot not least ..EN MOHD AMIN merangkap ayahkanda ku..SELAMAT HARI LAHIR KU UCAPKAN PADA MU..SEMOGA PANJANG UMUR ,MURAH REZEKI...kakak Red heart abbu..hehe

owh jap..pada inchik abg tersayang..wat elok2 tau MUET nt..jgn gatal2 tau..klu gatal2 kite cubit abg laju2..hehehehe Smile with tongue out

p/s : aku memang gila..nak exam pun tak study lagi…haiyakk!! Don't tell anyone smile

Sunday, April 3, 2011

ini cite saia..lama sudaa tak update...

salam..hello everyone..
lama x update..x active lgsung kite nye blogg ni..shedey... :'(

kite busy...adoiyai..sem ni amek MUET lg..
minggu depan test speaking..takod ...sob3
doa2kan ek kite dpt at least band 3..takod uhh...

hurrmm..nek pangkat suda jd setiausaha kelab marketing..
kelab kos kite..hehe
sronok k ? tggjwb bnyk uhh..insyaAllah..wat yg terbaik nt..

tengok tak,tengok tak banner blogg baru kite ?
shantek x ?
baru blja photoshop aje..
men godek2 hasil dye jd giytuh..hehehe

kite na tau ad sspe2 pndai nuffnang x ? kite xpndai la gune..da dftr tp xpndai na adjust pla..
ayoiii..malu sudaa..xpe2..na belajar kan..elok btanya nt sesat jalan..hehe

oklah..kite na out dlu..petang ni ada kelas ganti..
kelas business communications..
ad presentation pla tuh..ngeh3
cmne la agknya kite present nt..
doa2kn kite ek...mmmmuuaahhh